Cara mengurangkan bil elektrik

Cara Kurangkan Bil Elektrik TNB

Tahukah anda bahawa dengan mengambil langkah-langkah kecil untuk menyelamatkan persekitaran, kita juga boleh membantu anda menjimatkan wang untuk membayar bil elektrik setiap bulan? Lainlah kalau anda dapat BSH dari kerajaan. Boleh guna sedikit untuk bayar bil yang sekarang semakin naik harganya.

Sekiranya anda mengikuti satu atau semua tips di bawah, anda boleh melihat penjimatan sebenar pada bil elektrik anda. Anda tidak perlu melakukan semuanya, tetapi boleh cuba mana-mana yang anda rasa selesa.

Di rumah, peralatan dan elektronik akan mengambil kira-kira 20% penggunaan tenaga.

Energy Star: Langkah pertama adalah mencari label Energy Star apabila membeli peralatan dan produk. Label tenaga adalah garis panduan yang ketat yang dibuat oleh kerajaan untuk kecekapan tenaga. Sama-sama kita bantu dalam menjadikan alam sekitar lebih baik untuk generasi masa depan kita,  dan dalam masa yang sama.

Mentol lampu: Gunakan mentol yang menjimatkan tenaga (iaitu jenis Compact Fluorescent Light). Ia lebih baik dari mentol lampu pijar konvensional. Walaupun kos mentol jimat tenaga ialah 3-5 kali lebih banyak daripada mentol lampu pijar, mentol ini hanya menggunakan satu perempat daripada elektrik dan dapat bertahan lebih lama. Setiap mentol jimat tenaga mengandungi 5mg merkuri supaya anda mempunyai lebih banyak lagi barang tambahan untuk dibuang dalam tong kitar semula.

Pinggan mangkuk: Ini hanya untuk orang yang ada mesin pembasuh pinggan mankuk. Jangan masukkan pinggan anda ke dalam mesin basuh pinggan mangkuk melainkan ia adalah beban penuh. Setakat 1-2 pinggan, tidak perlu. Basuh dengan tangan sahaja.

Cucian: Jika boleh, cuci pakaian dengan air panas atau sejuk dan bukannya air panas. Gantung pakaian anda di dalam atau luar rumah. Sesekali sahaja (terutamanya jika hujan) gunakan pengering. Jangan gunakan pengering kecuali ia memuatkan beban penuh.

Peti sejuk: Fikirkan apa yang anda ingin ambil sebelum anda membuka peti sejuk. Meninggalkan pintu peti sejuk terbuka akan membazirkan tenaga tambahan.

Kurang Mandi: Ini kalau berada di luar negara kerana cuaca yang sejuk. Apabila kurang mandi, akan akan mengurangkan penggunaan air dan juga mengurangkan bil pemanasan anda.

Matikan semua Peralatan Tidak Digunakan: Matikan semua lampu, komputer, dan peralatan elektronik apabila ia tidak digunakan. Walaupun peralatan elektrik dan elektronik anda dimatikan, tenaga masih digunakan dari outlet. Untuk mengelakkan kos tenaga tambahan, cabut plug perkakas atau gunakan power extension. Ini kerana power extension mempunyai butang off untuk mematikan semua kuasa dari perkakas.

Semoga membantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *